Best of Poreč

Restoranski i barski vodič

Poreč je u zadnje dvije godine značajno podigao razinu restoranske i barske ponude. Otvorilo se nekoliko novih atraktivnih lokala, a oni stariji uglavnom su unaprijedili kuhanje, servis i vinske karte. Porečka gastro scena narasla je s otvaranjem luksuznijih hotela. Lani se otvorila Marea, prvi porečki five star resort, a upravo se gradi Pinea, još jedan veliki hotel koji će imati pet zvjezdica. 


1. Bacchus, Eufrazijeva 10

Bacchus je popularni vinski bar s trgovinom, koji uz dobar izbor vina i rakija, nudi niz popularnih jela; od pršuta, sira, sardona i bakalara do tartar bifteka. Bacchus je zadnjih godina uvijek pun, radi poslije ponoći.

WEB

2. Cheese Bar Barolin, Nikole Tesle 8

Barolin se deklarira kao cheese and wine bar. Izbor lokalnih vina dosta je zanimljiv i bazira se na istarskim proizvođačima. Sirevi i pršut uglavnom su dobri. Atmosfera u baru, osobito u vrtu zaklonjenom od ceste, je neodoljiva. Barolin radi i kao trgovina, s vrlo dobrom ponudom vina i maslinovih ulja.

FACEBOOK

3. Chilli Fusion Streetfood, Ribarski trg 1

Chilli Fusion postao je lokalna gastronomska senzacija. Zbog žestokog zelenog curryja s piletinom i sataya od piletine, pred malim lokalom stvarali su se redovi. Ove se godine tajlandsko-malezijskom meniju pridružio i sushi.

FACEBOOK

4. Divino, Obala maršala Tita 5

Divino je gastronomski bistro smješten ma samoj porečkoj rivi. Divino na svom meniju kombinira svježu ribu i školjke s trendovskim bistronomskim jelima poput crne juhe od sipe i boba ili foie gras s jagodama i s nizom tjestenina. Interijer je uređen pomalo egzotično, u gastrotainment stilu, dok terasa gleda na more. Vinska karta osim istarskih sadrži i više međunarodnih zanimljivih vina.

WEB

5. Garaž Bar, Nikole Tesle 13

Garaž Bar atraktivan je lokal na samoj obali. Garaž radi od jutra, kad priprema smoothije i frapee, do kasno navečer kad se na plaži piju kokteli. Interijer je zabavno uređen, prepun voća, začinskih trava i boca poznatih brendova alkoholnih pića.

INSTAGRAM

6. Hrast, Nikole Tesle 13

Hrast je jedna od najstarijih restoranskih institucija cijele Poreštine. Ovaj je restoran utemeljen još 1971. godine. U posljednje vrijeme Hrast se bavi modernom bistronomijom, s puno tjestenine na meniju, ali drži i svježu ribu. Terasa iznad mora s pogledom na grad jedna je od elegantnijih u Poreču.

WEB

7. Marconi, Eufrazijeva 24

Marconi je golemi turistički restoran i bar smješten uz samu Eufrazijevu baziliku. Marconi priprema niz jela s roštilja, nešto tjestenina, velike salate, peče pizze i kuha konvencionalna riblja jela. Sva je riba smrznuta. Osoblje je iznimno profesionalno.

FACEBOOK

8. Marina, Kukci, Lipa 1

Ova jednostavna gostionica u prigradskom naselju, ne baš blizu mora, drži svježu ribu po povoljnim cijenama. Ovdje ćete dobiti ribu koja je plivala još prethodne noći.

WEB

9. La Pentola, Pical 2

Pentola je moderan, izvrsno uređen i brendiran restoran na plaži, u debelom hladu borove šume. Pentola peče vrlo dobre pizze, sami proizvode tjesteninu za klasične recepte s pastom i pripremaju velike salate, ali i velike komade mesa poput fiorentine. Izbor piva možda je najbolji u Poreču (Chimay, Sierra Nevada, Zmajsko) dok je vinska lista korektna. Pentola je izvrsno mjesto za opušteni ručak uz more.

WEB

10. Peterokutna kula, Decumanus 1

Restoran Peterokutna kula, smješten na vrhu kule iz 15. stoljeća, spada među najatraktivnije restoranske prostore na Poreštini. S gornje terase vidi se cijeli grad. Temperatura je zbog vjetra nekoliko stupnjeva niža nego na gradskim ulicama. Kuhanje je kompetentno, na trenutke sofisticirano, a proizvodi vrlo dobri bilo da je riječ škampima ili o wagyu steakovima.

WEB

11. Spinnaker, Obala maršala Tita 15

Spinnaker je gastronomski bistro visokog stila, smješten na porečkoj rivi s pogledom na more, i jahte vezane uz rivu. Spinnaker goste privlači preciznim i maštovitim korištenjem popularnih gastronomskih formata. Tuna se pretvara u tataki i tartar, brancin prolazi tretman aktivnim ugljenom pa se poslužuje s panna cottom od yuzua, rižoto se kuha s odležanom Acquerello rižom a hobotnica na kremi od povrća spada među najmekše koje ste ikad probali. Vinska karta, uz uobičajena mlada vina sadrži i nekoliko vrijednih zrelih malvazija poput Cattunarove Colline i Benvenutijeve Anno Domini.

WEB

12. Sv. Nikola, Obala maršala Tita 23

Sv. Nikola klasičan je riblji restoran, s izvrsnom živom ribom, i rakovima, i nešto mesa. Radi se o jednoj od najvažnijih porečkih restoranskih institucija. Sv. Nikola smješten je na rivi, ima veliku terasu, a iz blagovaonice na katu puca lijep pogled na susjedni otočić Sveti Nikola. Sv. Nikola spada među najreprezentativnije lokale na Poreštini.

WEB

13. Torre Rotonda, Narodni trg 3a

Na vrhu porečke Okrugle kule nalazi se kafić i koktel bar Torre Rotonda, već dvadesetak godina u vlasništvu iste obitelji. Okrugla kula podignuta je u 15. stoljeću baš kao i Peterokutna kula. Pogledi su fantastični, a vjetar osvježava goste koji se uspiju popeti uz prilično strme i glatke kamene stepenice. Torre Rotonda drži dvadesetak koktela, koje gosti entuzijastički ispijaju već od podneva, te ponešto dobrih lokalnih vina.

WEB

14. Tunaholic Fish Bar, Ulica Svetog Eleuterija 6

Tunaholic je vjerojatno najoriginalniji street food lokal u Istri, a i šire. Smješten u malom prostoru u strogom centru Poreča, Tunaholic ozbiljno dobru tunu, morskog psa, srdele i gavune stavlja u kontekst najpopularnijih međunarodnih street food formata poput burgera i fish and chipsa. Tunaholic je street food kakvog bi poželio svaki grad na Jadranu.

FACEBOOK

15. Ulixes, Decumanus 2

Ulixes je romantični restoran s tri blagovaonice smještene u kamenoj kući u povijesnom centru Poreča. Radi se o jednom od veterana porečke restoranske scene. U posljednje vrijeme Ulixes je korektan riblji restoran s dosta svježe ribe, živim jastozima i solidnom vinskom kartom.

FACEBOOK

16. La Vecia Cantina, Obala Matka Laginje 2

La Vecia Cantina vinski je bar smješten u spektakularnom ambijentu stare istarske sabornice, u desakraliziranoj crkvi izgrađenoj prije skoro 700 godina. Ponuda vina je korektna, cijene niske, no u Veciu Cantinu dolazi se zbog jedinstvenog, zaista veličanstvenog ambijenta.

FACEBOOK

 

***Listu su izradili gastro-kritičari portala Kult plave kamenice

Dodaj med priljubljene Odstrani med priljubljene