Poreč domaćin međunarodnog susreta novinara

U Poreču se od 10. do 17. lipnja održava 30. po redu Međunarodni ljetni susret novinara-članova neprofitne udruge SCIJ, koja promiče zbližavanje zemalja i naroda kroz sport i dijalog. Prijavilo se oko 80 novinara iz Hrvatske i okolnih europskih zemalja:  Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke, Mađarske i Makedonije.

Program predviđa nekoliko okruglih stolova i panel diskusija o aktualnim političkim i ekonomskim pitanjima te problemima današnjeg novinarstva, kao i teniski turnir i izlet na rovinjski Crveni otok. Sudionici će odsjesti u hotelu Valamar Rubin i obližnjim apartmanima, a pokrovitelj njihovog okupljanja u Poreču je Hrvatsko novinarsko društvo.

- Riječ je o tradicionalnom skupu članova SCIJ-a koji se po 20. put održava u Poreču. Događaj svakako ima i promidžbeni karakter, budući da njegovi sudionici vrlo često pišu o krajevima u kojima su boravili, navodi novinarka Mirjana Sošić, organizatorica ovog susreta.

Kako bi informacije o zemlji i gradu-domaćinu bile što kvalitetnije prezentirane, za 15. lipnja je zakazana konferencija za novinare u hotelu Valamar Diamant, s početkom u 21 sat, a na nju pozvano više lokalnih i turističkih dužnosnika.

SCIJ (Ski Club International des Journalistes) okuplja nekoliko tisuća profesionalnih novinara iz čitavog svijeta. Djeluje od 1955., kada je radio na smanjivanju tenzija tijekom Hladnog rata. Promovira olimpijske vrednote, a središnjica mu je u švicarskom gradu Lausanne, inače i sjedištu Međunarodnog olimpijskog odbora. Iako je kao sportski povod za uspostavu dijaloga koristio uglavnom skijanje, SCIJ djeluje i u zemljama s tradicijom ljetnih sportova, okupljajući članstvo na ljetnim sportskim susretima poput ovoga u Poreču.

zu Favoriten hinzufügen Von Favoriten entfernen