Projekt Kuća maslinova ulja u Taru

Dana 16. rujna u Taru je, u organizaciji Turističke zajednice i Općine Tar-Vabriga kao nositelja i investitora projekta, predstavljeno idejno rješenje stalnog postava i uređenja interijera ekomuzeja „Kuća maslinovog ulja“.

Ekomuzej „Kuća maslinovog ulja“ na zanimljiv i kreativan način vrednuje, čuva i širem krugu posjetitelja prezentira značaj čuvenog tarskog maslinovog ulja te stoljetnu ulogu maslina i maslinarstva u razvoju i životu ovog područja i njegovih žitelja, kao i širi kontekst značaja masline na području Istre, jadranske obale i Mediterana.

 

Budući multimedijalni istarski ekomuzej posvećen maslinarstvu prostirao bi se na oko 200-tinjak četvornih metara, za što bi se temeljito preuredila postojeća zgrada starog tarskog kina, Osim stalnog postava izložbe, eko-muzej posvećen maslini sadržavao bi i kušaonicu maslinovog ulja, dokumentacijski centar s knjižnicom i arhivom, suvenirnicu, galeriju za povremene izložbe i polivalentnu dvoranu s interaktivnim sadržajima.

 

„Kuća maslinovog ulja“ potiče svijest o posebnim kvalitetama lokalnog maslinovog ulja, ali i predočavanjem ovog drevnog gurmanskog proizvoda interpretira i prezentira ukupnu materijalnu i nematerijalnu kulturu i baštinu područja Tara, Frate i Vabrige. U središtu svojega poslanja ekomuzej je usmjeren na lokalni kontekst i život domaćih ljudi uz masline te predstavlja mjesto kohezije lokalnog stanovništva, a potiče i socioekonomski razvoj zajednice, posebice poticanjem potrebe očuvanja i unaprjeđenja kvalitete proizvodnje lokalnog maslinovog ulja i uključivanja što većeg broja lokalnog stanovništva u taj proces.

 

Ekomuzej svojom multifunkcionalnošću, interdisciplinarnošću i inventivnošću pospješuje i aktivno doprinosi jačanju identiteta ove turističke mikrodestinacije te svojim povezivanjem s mrežom tematski srodnih muzeja na Mediteranu postiže i snažnu europsku dimenziju.

Add to favorites Remove from favorites