Nijemci i Austrijanci ostvarili više od polovice noćenja

U prvih pet mjeseci u ove godine Turistička zajednica Grada Poreča bilježi odlične rezultate. Na njenom je području od 1. siječnja do 31. svibnja boravilo 16 posto više gostiju nego u istom razdoblju prošle godine te je ostvareno 18 posto više noćenja.

Izraženo u konkretnim brojkama, riječ je o ukupno 86.808 turista koji su realizirali 377.450 noćenja, što znači da su u prosjeku ovdje boravili 4,35 dana.

Njemački gosti realizirali su 106.577 noćenja, što je gotovo 30 posto od ukupne brojke, a predstavlja i značajan, 25-postotni porast u odnosu na 2011. godinu. Slijede Austrijanci s ostvarenih čak 85.970 noćenja, ili 23 posto od ukupnih porečkih noćenja, što je gotovo 30 posto više u usporedbi s lanjskom godinom.

Slovenci su u navedenom razdoblju upisali oko 42 tisuće noćenja, ili 1 posto manje nego lani, no istovremeno je broj slovenskih gostiju bio za 4 posto veći.
 
S četvrtog velikog emitivnog tržišta, onog talijanskog, Poreč je imao 27.356 noćenja, ili 4 posto manje nego lani, dok su hrvatski turisti ostvarili oko 23 tisuće noćenja, za petinu više nego prošle godine. Zabilježen je i porast noćenja Britanaca, Nizozemaca i Rusa, koji su zajedno ostvarili više od 10 posto od ukupnog broja.

Uz dosadašnje pozitivne trendove ovakav, vrlo dobar prijelaz u glavnu sezonu može se zahvaliti i povoljnom rasporedu blagdana tijekom svibnja, pa dvoznamenkasta povećanja brojki u turističkoj statistici nisu bila posve neočekivana.

Add to favorites Remove from favorites